Argument

Bacteriile sunt cele mai vechi forme de viata, cele mai numeroase, cele mai rezistente, cele mai adaptabile la conditiile de mediu inconjurator, dar si “inteligente” (inteligenta colectiva).

Peste 50% din biomasa Terrei este reprezentata de bacterii. Se estimeaza ca numarul lor este cuprins intre 4 si 6 miliarde de miliarde, de miliarde, grupate in 5-10 milioane de specii bateriene, dintre care numai 5% au fost descoperite si clasificate.  Speciile bacteriene colonizatoare in organismul uman difera de la o persoana la alta, astfel incat fiecare om poseda propria “semnatura microbiana” data de microbiota sa.

In ultimii ani, in intreaga lume, procentul tulpinilor bacteriene rezistente la antibiotice a crescut semnificativ. Aceeasi situatie este regasita si in Romania, unde, conform Raportului national privind consumul de antibiotice si rezistenta bacteriana – 2012,  “rezistenta bacteriana se situeaza la un nivel extrem de ridicat din cauza consumului exagerat si eronat de antibiotice”. Traim o perioada in care recrudescenta fara precedent a infectiilor nosocomiale a devenit o prioritate de sanatate publica, iar rezistenta bacteriana determina si obliga la adoptarea de noi strategii in lupta antiinfectioasa.

De aceea, ne face o deosebita placere sa va invitam la Conferinta Nationala de Infectii Nosocomiale si Rezistenta Bacteriana, ce se va desfasura la Bucuresti, in perioada 22-24 Iunie 2017. Editia 2017 a reuniunii medicale interdisciplinare, organizata de SNRIBI si AMR,  in parteneriat cu Societatile Medicale-Chirugicale, are ca obiectiv aducerea la zi a problemei infectiilor nosocomiale, o mai buna intelegere a aparitiei si raspandirii antibiorezistentei, dar si a gasirii celor mai adecvate metode de limitare a ei.